NATUURSTEEN

NATUURSTEEN

Een tafelblad in natuursteen past bij uitstek in het programma van klassieke buitenmeubelen.Wij hebben gekozen voor de beste kwaliteit natuursteen: Belgisch hardsteen, ook wel Blauwe Steen of Arduin genoemd. Deze natuursteen komt uit Henegouwen in België. Het is een natuurlijke en levende steen. De fossielen van waterfauna en waterflora zijn heel prachtig te zien. Elk tafelblad is dan ook uniek. Een prachtig traditioneel produkt. Deze Blauwe Steen wordt voor diverse toepassingen gebruikt zoals badkamer, keuken, terras, hal, trap, gevels, veranda of zwembad.

Koningdamen heeft een compleet programma van stenen tafelbladen. Elk blad wordt op maat gemaakt (afmetingen en dikte) met eventuele verdere afwerking (oppervlakte, randen, hoeken). Het zagen en afwerken van natuursteen is vakmanschap. Moderne machines worden gebruikt, maar kennis van zaken en ervaring zijn een vereiste om tot een mooi produkt te komen. 

Natuursteen is een prachtprodukt voor toepassing als tafelblad en wordt dan ook veel gebruikt. Natuursteen is, de naam zegt het al, een product van de natuur. Geologische processen hebben de natuursteen gevormd. Het is de combinatie van geologische leeftijd, de chemische samenstelling en de manier waarop het gesteente is ontstaan, die de vele duizenden soorten natuursteen hebben gevormd. Meest gebruikte soorten voor tafelbladen zijn Belgisch hardsteen (ook wel Blauwe Steen of Arduin genoemd) en verschillende graniet soorten, zoals Impala Graniet en Zwart Graniet.
In de steengroeves wordt gesteente als grote blokken gewonnen, die door gespecialiseerde natuursteenbedrijven (steenhouwerijen) worden verzaagd tot platen en vervolgens op maat worden gezaagd tot het uiteindelijke tafelblad, in de gewenste afmetingen en dikte. Natuursteen is vrijwel onverslijtbaar als tafelblad. Bestand tegen de tijd en wordt met de jaren eigenlijk alleen maar mooier. Je kiest natuursteen dus niet alleen omdat het mooi is, maar ook voor de levensduur.
Belgisch hardsteen
Belgisch hardsteen vinden we veelal in minder diep gelegen aardlagen en is een sedimentgesteente dat ontstaan is in rivieren en zeeën door afzetting. Een kalkzandsteen waarin je de speling van de natuur maximaal terugziet, met talloze fossielen. Dergelijk gesteente is opgebouwd uit diverse lagen. Wanneer uit dit gesteente de uiteindelijke bladen gezaagd worden dan zie je daarin de speling van de natuur terug, je vindt dan ook geen twee dezelfde bladen in Belgisch hardsteen.
Het Belgisch hardsteen wordt op natuurlijke wijze gewonnen uit de ondergrond. Blauwe Steen is zeer hard en niet poreus. Vergeleken met andere gesteenten en composieten (nagemaakte bladen, met alleen aan het oppervlakte dezelfde uitstraling), is Blauwe Steen heel goed bestand tegen slijtage en samendrukking. Dankzij de geringe porositeit absorbeert dit gesteente geen water. Een eigenschap die er een onderhoudsvriendelijke product van maakt. Binnenshuis volstaat het dat de hardsteen wordt behandelt met lauw water, al dan niet met een scheutje natuurzeep. Buitenshuis zie je de zelfreinigende eigenschappen. Blauwe Steen kan zonder enige problemen tegen regen, onweer, grote temperatuurverschillen en vorst. Wel zal een blad in natuursteen in de loop der jaren gaan vergrijzen.

Impala Graniet en Zwart Graniet
Granietsoorten zijn ontstaan als stollingsgesteenten (magmagesteenten) en vind je in het algemeen in de veel diepere aardlagen. Dieper in de aardkorst zijn geen resten van dieren en planten en ook is de druk waaronder dit gesteente is ontstaan veel groter. Granietsoorten hebben daardoor een egale structuur en zijn ook harder. Een tafelblad van graniet houdt zijn structuur en glans en gaat niet vergrijzen zoals het Belgisch hardsteen doet. Graniet is een duurder dan Belgisch hardsteen. Impala graniet heeft een meerprijs van ongeveer 25-40% en Zwart graniet van zo'n 50-80% ten opzichte van Belgisch hardsteen.

Afwerking van het tafelblad
Als een blok natuursteen eenmaal in platen is gezaagd, kan de steen verder worden bewerkt. Dit gebeurt deels handmatig (echt ambachtelijk) en deels worden daarvoor machines gebruikt. Bewerkingen zijn onder andere: frijnen, polijsten, schuren en zoeten van het oppervlak en de zijkanten.

In het algemeen wordt hardsteen in meerdere, elkaar opvolgende bewerkingen naar het definitieve tafelblad gebracht. Met het schuren worden de zaagsnedes verwijderd en wordt het blad glad. Men begint met heel grofkorrelige schuurschijven en werkt in enkele stappen naar steeds fijnere schuurschijven, waardoor het blad mooi glad wordt. De volgende fase van het schuurproces, waarbij met een zeer fijne schuursteen wordt gewerkt, wordt ook wel 'zoeten' genoemd. Bij het zoeten begint de steen glans te vertonen, de steen is echter nog niet hoogglanzend gepolijst. Afhankelijk van de fijnkorreligheid van de schuurschijven spreken we dan over 'licht gezoet' en 'donker gezoet'. Met het polijsten als eventuele laatste bewerking wordt de matglans of hoogglans (dit zie je met name bij de afwerking van graniet) gerealiseerd. Het polijsten wordt gedaan met een viltschijf. 

Ook voor de rand van het tafelblad bestaan diverse afwerkingsmogelijkheden. Hieronder enkele voorbeelden, die te maken hebben met de vorm van de rand (rechte rand, papegaaienbek, ronde hoeken, etc.) en hoe de rand zelf wordt bewerkt (licht gezoet, donker gezoet, gefrijnd, etc.).
  • Rechte rand en rechte hoeken, rechte rand en afgeronde hoeken, randen halfrond, rechte hoeken;
  • Oppervlakte donker gezoet, zijkanten licht gezoet, oppervlakte donker gezoet, zijkanten licht gezoet, oppervlakte en zijkanten donker gezoet;
  • Randen kwart rond, rechte hoeken, rand met papegaaienbek;
  • Oppervlakte en zijkanten donker gezoet, oppervlakte donker gezoet, zijkanten licht gezoet;        
  • Rand gefrijnd Rechte rand, afgeronde hoeken oppervlakte en rand donker gezoet;
  • Oppervlakte donker gezoet, zijkanten licht gezoet, gebouchardeerde rand in het oppervlak van het tafelblad.

Standaard voor tafelbladen in Belgisch hardsteen:
  • Rechte rand (zijkant) en afgeronde hoeken;
  • Oppervlakte van het blad donker gezoet en de zijkanten licht gezoet.
De verschillende andere afwerkingsmogelijkheden gaan tegen meerprijs, gewoonlijk is dit een vast prijs per meter.

Onderhoud van Belgisch hardsteen
In het algemeen is Belgisch hardsteen zoals hiervoor al aangegeven heel onderhoudsvriendelijk. De robuustheid van het materiaal maakt het tafelblad vrijwel ongevoelig voor de weersomstandigheden. Tegelijkertijd kunnen door gebruik natuurlijk vlekken ontstaan. Hierna advies over het verwijderen van verschillende soorten vlekken.
  • Roestvlekken, plaatselijke bruine vlekken: lichtjes schuren in cirkelvormige bewegingen met fijn schuurpapier, met water
  • als de afwerking gepolijst of gezoet is; vervolgens eventueel een mengsel van lijnolie en terpentijn (50/50) aanbrengen;
  • Silicone vlekken: onmiddellijk de vlekken met een verdunner verwijderen, indioen nodig dan nog behandelen zoals
  • aangegeven bij de roestvlekken;
  • Oliën, plantaardige en dierlijke vetten: aceton, ammoniak. Om vetvlekken van een barbecue te verwijderen volstaat het
  • om te wachten tot het regent (Blauwe Steen is immers niet poreus). Of je giet een emmer water met een paar scheuten ammoniak erin over het tafelblad. Om de glans te behouden, kun je dan nog een halve liter natuurzeep in een emmer lauw water doen en dit met een harde borstel inwrijven op het blad, de volgende regenbui doet dan de rest;
  • Kaarsvlekken: de was laten harden en met een krabbertje pf een spatel verwijderen;
  • Koffie-, wijn-, limonadevlekken en ook bloedvlekken: lauw zeepsopje aanbrengen en inwrijven met een schuursponsje;
  • Inktvlekken: oplossing met bleekwater.
Opmerking: de behandeling of het product steeds vooraf uittesten op een discreet plekje. Chemische produkten zijn voor blauwe steen, zoals voor alle andere natuursteen, uit den boze.

Solide tafelonderstel als basis
Koningdamen biedt verschillende stevige tafelonderstellen, los en in combinatie met een tafelblad in natuursteen. Deze worden standaard gemaakt van massief staal. Het onderstel wordt verzinkt tegen roestwerking en daarna gelakt op kleur. Donkergroen gebruiken we als standaardkleur, maar we kunnen het onderstel lakken in elke gewenste RAL-kleur.

We bieden een programma van ronde tafels, tafels in vierkant en rechthoekige tafels. De minimale dikte van een blad in natuursteen is 2 cm. Dit volstaat voor de kleinere afmetingen (ronde bladen tot circa ø 100 cm, bij vierkante bladen tot circa 100 x 100 cm en rechthoekige bladen met een lengte tot ca. 150 cm). Wanneer de bladen groter worden adviseren we om uit te gaan van een blad van 3 cm dikte en meer. Enerzijds is dit van belang voor de sterkte van het blad als geheel, anderzijds komt een wat dikker blad ook mooier uit wanneer het gaat om een grotere tafel.

Wanneer u vragen heeft over tafelbladen in natuursteen neem dan gerust contact met ons.

Share by: